You are currently viewing Angst voor gebrek is tijdverspilling

Angst voor gebrek is tijdverspilling

De angst voor gebrek of ‘fear of missing out’ is een verspilling van je tijd en je energie. Het meest primitieve gedeelte van je hersenen houdt zich bezig met die angst. Ook wel je reptielenbrein genoemd. Angst voor gebrek is een dierlijke impuls, voortkomend uit ‘de wet van de sterkste’ in de natuur. 

Het laten zien dat je de grootste hebt of de sterkste bent, is in de natuur belangrijk om te overleven als soort. Planten en dieren overleven door te strijden en te vechten voor hun bestaan. Ben je bijvoorbeeld als hertenbokje een stuk kleiner met je gewei dan je mannelijke soortgenoten? Dan is de kans groot dat je de boot mist en niet voor nageslacht mag gaan zorgen door je fysiek superieure concurrentie.

Woont je ego in je reptielenbrein?

Wij zijn als mens wel in een ander stadium dan het dierlijke overleven dacht ik zo. Zeker in de westerse wereld van overvloed en mogelijkheden. De angst voor gebrek of ‘fear of missing out’, is een dierlijke impuls voortkomend uit ‘de wet van de sterkste’ in de natuur. Deze angst lijkt terug te leiden naar de hypothalamus / hersenstam (reptielenbrein).

Je reptielenbrein is evolutionair gezien het oudste gedeelte van je brein. Het is een primitief gedeelte van je hersenen dat zich o.a. bezighoudt met overleven, eten, angst en voortplanting. Interessant is dat wetenschappers op hersenscans verhoogde activiteit zien, in en rond het reptielenbrein, wanneer de proefpersoon saboterende oordelen en het ego aan het woord laat.

Angst voor gebrek is een vicieuze cirkel van ellende

De wet van de sterkste(of slimste) is dus een systeem van overleven waardoor ook onze ego’s aangespoord worden om angst te hebben voor verliezen. En juist de angst om te verliezen van een ander of door een ander, is bij mensen een vicieuze cirkel van ellende. Ik durf wel te stellen dat angst voor gebrek, dé voedingsbodem is voor strijd, tekorten en wantrouwen naar elkaar.

Angst voor gebrek is aangeleerd. Als je in je opvoeding geleerd wordt om bang te zijn voor schaarste, wordt het al snel een overtuiging. Je ziet je ouders het zeggen en het doen. Gevolgd door het bewijs van schaarste die je ziet in je directe omgeving. De angst voor schaarste is dan al snel een gewoonte geworden, een gedachtenpatroon.

Armoede begint bij hoe je naar je realiteit kijkt. Zoals je het glas halfvol of juist halfleeg ziet. En waar je je aandacht op vestigt zal je meer van gaan zien. Dat is de ‘Law of Attraction’. Je overtuigingen zijn zo ontzettend sterk dat je je eigen “schaarste” zelf in stand houdt door je daar op te blijven focussen.

Stress om geldgebrek maakt je minder slim

Stress vanwege angst voor gebrek lijkt ook een grote impact te hebben op je intelligentie. Sterker nog, angst voor geldgebrek kost je tijdelijk ongeveer 14 IQ punten. Zo is gebleken met een wetenschappelijk onderzoek waarbij seizoenwerkers tijdelijk een lager IQ scoorden wanneer ze in geldnood zaten in een gedeelte van het jaar.

Niet voor niets zegt men dat angst een slechte raadgever is. Je wordt er dus echt minder slim van. Even voor de duidelijkheid; angst voor een tijger die jou wil opeten is een goede raadgever en houdt je waarschijnlijk langer in leven. Angst voor gebrek is iets wat we los mogen laten. Er is meer dan genoeg voor alle mensen, dieren, planten en al het andere.

 “Een mens lijdt het meest voor het lijden dat hij vreest”

Intuïtie versus instinct

Zoals het nu lijkt, zijn veel dieren voornamelijk in toelating van wat er is. Dieren zijn present, ze zijn in het hier en nu. Ze lijken geen voorwaarden of belemmerende gedachten te hebben. Ze weten dingen zonder na te denken en zonder te oefenen. Dieren zijn intuïtief. Intuïtie bezitten wij natuurlijk ook. Niet te verwarren met instinct, dat is slechts de primitieve drang om te willen overleven. Instinct is de drang tot ademhalen en intuïtie is het intappen op de informatie die om ons heen is. Zoals je met een radio de signalen van een radiozender uit de ether opvangt en zo je muziek kunt beluisteren. Zo weet een hond vaak al dat zijn baasje onderweg naar huis is, kilometers voordat hij of zij aankomt. En zo weet jij soms al wie jou gaat bellen, nog voordat je je telefoon hoort overgaan.

Vertrouw op wat je weet

In onze creërende cognitieve gedachten schuilt een immense potentie en kracht. Wij mensen hebben een gigantische capaciteit om in veel grotere mate dan dieren ons leven zelf vorm te geven. Die enorme creatiekracht brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Het is volledig aan jezelf of je van je leven een feestje maakt of juist een hel. De combinatie van onze cognitieve denkkracht en intuïtie maken twee geweldige stukken gereedschap. Ik zou zeggen gebruik ze allebei. Door je niet te laten leiden door angst voor gebrek vanuit je primitieve brein gaan er nieuwe deuren voor je open. Vertrouw op wat je weet en kies bewust voor wat goed voelt voor jou. Dat maakt de wereld mooier!

  • Post author:
  • Post category:angst