Houd je stress gezond!

Houd je stress gezond!

Houd je stress gezond

Het woord stress heeft tegenwoordig best een negatieve nasmaak. Met Stress wordt vaak bedoeld; het hebben van ongezonde spanning of overprikkeld zijn. Het woord ‘stress’ betekent ‘spanning’ in het Nederlands vertaald. En een beetje spanning is niets mis mee. Sterker nog, we hebben het nodig in deze realiteit. Het houdt ons in beweging. Ons lichaam reageert op spanning in de vorm van lichamelijke prikkels. Deze prikkels brengen ons in beweging om iets wel of juist niet te doen.

Denk maar aan het hebben van dorst. Door blootstelling van bijvoorbeeld de zon op je lichaam, droog je uit. De zonnestralen veroorzaken spanning. Die spanning op en in je lichaam veroorzaakt dan weer prikkels, wat zich vertaald in dorst. Je komt dus in actie om je dorst te lessen. En hoe lekker is het om te drinken als je dorst hebt. Super bevredigend als je het mij vraagt. Door je dorst te lessen ‘ontspan’ of ‘ont stress’ je dus.

Dus stel je voor je hebt dorst en je zet een kopje thee. Na het inschenken voel je met je handen dat het kopje nog veel te heet is… De hitte die spanning en dus prikkels in je lijf veroorzaakt door het vasthouden van het té hete kopje thee, zorgt er waarschijnlijk voor dat je deze snel weer neer zet.

Teveel spanning en prikkels in je lijf gedurende een langere periode veroorzaakt op een zeker moment voor een ‘over’ spanning en ‘over’ prikkeling. Deze overspanning of overprikkeling zorgt er in dit geval voor dat je je handen verbrandt als je het hete kopje blijft vast houden. Misschien denk je; ‘Ja duhh natuurlijk verbrand je dan je handen, wie blijft dat nou vasthouden’. En toch doen we onszelf dit gemakkelijker aan dan je misschien zou denken. Kan jij wel wat hulp en ontspanning gebruiken?

Gewend raken aan overspanning of overprikkeling

In ons dagelijks leven raken we er soms aan gewend om de té hete thee wel vast te blijven houden. Door beperkende gedachten, tijdgebrek, prioriteiten en allerlei andere oorzaken gaan we over onze eigen grenzen heen. Doordat je de lat te hoog legt voor jezelf, kunnen je patronen ongezonde vormen aan nemen. We raken gewend aan de overspanning en overprikkeling.

Als je jezelf maar lang genoeg over je eigen grenzen blijft duwen, verbrand je je lijf. Niet voor niets wordt een zware overspannenheid ook wel een Burn-out genoemd. Je brandt letterlijk je lichaam op. Het is ook vaak de reden dat je er via lichamelijke klachten achter komt dat je te lang veel hooi op je vork hebt genomen. Meer dan gezond voor je was.

Soms ga je even heel diep om te beseffen waar het werkelijk om draait in jouw leven. Hoe je eruit klimt en of je het patroon gaat veranderen dat je daar heeft gebracht, is volledig aan jou. Dit kun je natuurlijk prima zelf doen. Dat weet ik, want dat heb ik meerdere keren zelf gedaan.

Het veranderen van oude patronen en jezelf eigenhandig uit de put trekken is prima haalbaar maar valt nog lang niet mee. Het vraagt moed, doorzettingsvermogen, aandacht van je bewustzijn en energie. Véél energie. Doordat ik dit zelf meemaakte weet ik hoe het voelt en hoe je er gemakkelijker van af kan komen.

Hulp vragen en accepteren vond ik vroeger heel moeilijk om te doen. Ik moet dat zelf kunnen dacht ik dan. Nu ben ik er wel achter dat er niets mis is met het accepteren van hulp. We zijn nou eenmaal groepsdieren die samen het leven uitvinden en beleven. Door niet te vragen zat ik alleen maar mijzelf in de weg. Ik nam niet mijn plek in, en heb daardoor lang geworsteld in mijn leven. Doe jezelf een plezier en leer van mijn fouten, het leven is nu.

Leuk of interessant? Delen is fijn

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram