You are currently viewing Je brein houdt van patronen

Een patroon kan best handig zijn

Ieder mens heeft patronen ontwikkeld in zijn of haar leven. Of je ze nu wilt of niet, je hebt ze. Je doet ze vaak onbewust en met reden. Denk maar aan je ochtend ritueel. Bij de volgorde en de handelingen denk je niet meer na.

Bij opstaan uit je bed, ontbijten en douchen hoef je niet na te denken. Het is door herhaling een automatisme geworden. Je lichaam en geest weet al wat het moet doen en doorloopt gewoon het programma. Doordat we niet meer bij elke beweging hoeven na te denken, besparen we heel veel tijd en energie. Een patroon kan dus best handig zijn.

Patronen waar je vanaf wilt

Zo ontwikkelen we (vaak onbewust) ook patronen die na verloop van tijd niet meer van toepassing zijn, of soms zelfs schadelijk voor je zijn. Ook negatieve gedachten en belemmerende overtuigingen kunnen zich als ongewilde patronen ontwikkelen in je dagelijkse leven.

Deze patronen kunnen je plezier en geluk in je leven behoorlijk aantasten en voegen dan niets goeds toe. Het patroon vormt je comfortzone. En een comfortzone zorgt voor een veilig en bekend gevoel, hoe slecht de gewoonte ook voor je is.

Zoals bijvoorbeeld een rookverslaving. Een patroon waar veel mensen van af willen. Met een rookverslaving manipuleer je je beloningsysteem, waarmee je je eigen pretfabriek in je lijf verstoort en misbruikt. Door jezelf de valse beloning van een sigaret te geven na bijvoorbeeld elke maaltijd, ontwikkel je al snel een schadelijk patroon.

Je brein houdt van patronen

De bekende weg volgen is makkelijker en kost minder energie, dan een nieuw pad te maken in onbekend terrein. Dat geldt ook voor je hersenen. De gewoonte om iets te doen op een bepaalde manier, is letterlijk een fysiek weggetje tussen twee punten in je hersenen. Een punt van A naar B. Actie reactie.

Door het herhalen van dezelfde handelingen ontstaat er een pad. Net zoals het lopen van een vaste route over een grasveld. Na verloop van tijd slijt er een zichtbaar paadje in het gras. Het weggetje wordt steeds breder als je er vaker overheen loopt.

Bij verslavingen wordt dit al snel een zes banen brede snelweg, door het veelvuldig herhalen van deze gewoonte. Stoppen met een verslaving, zoals roken, vraagt dus vooral om een wijziging in je patroon. Letterlijk een nieuwe weg inslaan en dus niet meer die schadelijke bekende weg volgen.

Elke 5 minuten stoppen

Het bewust stoppen met een verslavende stof of gewoonte, doe je dus heel vaak nadat je al fysiek gestopt bent. Iedere keer dat je getriggerd wordt om die snelweg van je verslaving in te slaan, maak je nu een andere keuze. Je kiest dan letterlijk en figuurlijk een nieuw pad, een nieuwe gewoonte en daarmee een nieuw patroon. Ook een belemmerende overtuiging is als een soort verslaving. 

Als je stopt met roken zal je in de eerste dagen elke 5 minuten moeten stoppen. Met andere woorden je hebt dan ongeveer elke 5 minuten heel erg zin in een sigaret en kiest er dan bewust voor om deze niet op te steken. Na een week zal je ongeveer een paar keer per uur moeten stoppen. En na een paar weken zal de drang om te roken gereduceerd zijn tot enkele keren per dag. 

Het doorbreken van dit soort patronen zorgt op korte termijn in meerdere of mindere mate voor een rot gevoel. Altijd. Omdat bij met het maken van een nieuw pad, je jezelf buiten je comfortzone beweegt. Schadelijke patronen veranderen is makkelijker dan je misschien denkt en vaak in relatief korte tijd al te realiseren. Het vraagt slechts enige moed, focus en doorzettingsvermogen. 

Zit jij vast in een patroon en kan je wel wat hulp gebruiken?

Door de waan van de dag en alle andere ballen die je nog moet hooghouden, verlies je al snel je focus op die slechte gewoonte die je graag wilt aanpakken. Hoe moeilijk of hoe makkelijk wil jij het jezelf gaan maken?

Een beetje hulp maakt het doorbreken van deze ongewenste patronen zoveel gemakkelijker. Het helpt je te focussen op wat je werkelijk wilt en je hoeft het dan even niet meer alleen te dragen. Waarom zou je het allemaal zelf willen uitdenken als je er heel gemakkelijk hulp bij kunt krijgen?

Het bespaart je tijd, energie en een hoop frustratie. Met mijn begeleiding en jouw wens, garandeer ik je dat je snel tot nieuwe inzichten zal komen. Het leven is veel te kort om niet gelukkig te zijn..