You are currently viewing Patronen zijn systemen in je mentale huishouding

Je patronen zijn systemen in je mentale huishouding

Alle ervaringen en gewoontes die je verzameld, hebben een plek en een functie in jouw systeem. Het systeem van jouw mentale huishouden. Die interne huishouding is net als je woonhuis de plek waar je je systemen en gereedschappen verzamelt. De zaken waarvan je denkt dat ze fijn of handig zijn en iets toevoegen aan je leven.

Net als een woning, heeft je mentale huishouden ook aandacht en onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan een koffiezetapparaat. Zo’n systeem kan erg handig zijn als je van koffie houdt. Net als wij, verouderen systemen met de tijd. Het kan zijn dat het systeem niet langer werkt zoals je het ooit bedoeld had. Zoals die oude koffiepot die op een dag stuk ging.

Werkt je systeem nog wel lekker?

Soms merk je dat een gewoonte niet meer voor je werkt zoals het vroeger deed. Jij bent ondertussen veranderd en je oude gewoontes en systemen vragen om vernieuwing. Tijd voor verandering dus en ga je op zoek naar een nieuwe koffiemachine. Laat jij je inspireren door een specialist? Zodat jij straks het beste systeem hebt om het lekkerste kopje koffie te kunnen maken?

schets van kapotte koffiezetmachine
je oude systeem

Stel je voor dat je iets doet wat niet langer voor je werkt. Je bent er helemaal klaar voor om het anders te gaan doen, maar ja… wat wil je dan wel?
Of… je weet wat je wilt maar op de één of andere manier lukt het je niet om dat te bereiken of om dat vol te houden. Wil je bewust kiezen in je nieuwe gewoontes? Waardoor je (weer) voluit kan leven en meer kan genieten? De gelukscoach is een specialist die je helpt bij het vernieuwen van de systemen in je mentale huishouding. 

Wat doe jij met je oude patroon?

Doe je het oude systeem zoals het kapotte koffiezetapparaat direct weg? Of zet je het eerst nog even op je zolder? Niks mis mee zou je kunnen zeggen. Dan kan je nog even kijken wat je er mee wilt doen. Maar als er al één of meer van die oude systemen op je zolder staan waar je niets mee doet?
Dan is het misschien tijd om te kijken waar je afstand van wilt doen. Je hebt er maar eentje nodig om een kop koffie te kunnen zetten.

plaatje van een slak met een woonhuis als slakkenhuis
Jij bent jouw kostbaarste bezit

Een zolder lijkt vaak een ideale plek om je verzamelde spullen en oude rommel op te slaan. Die oude spullen voelen zo vertrouwt omdat je ze al zolang hebt gebruikt. Die oude rommel is je oude gewoonte, je oude comfortzone.

Zolang je er geen afstand van doet, weegt het mee op de balans. Ook al zit het goed opgeborgen, het neemt nog steeds ruimte in op zolder. Zo werkt het ook in je mentale huishouding. De gelukscoach kan helpen in jouw opruim en schoonmaak proces. Jij bepaald wat je wilt loslaten en wat nieuw wilt creëren.

Comfortzone en je brein

Het vereist enige moed, ja moed met een ‘d’, en discipline om je leven actief en bewust te veranderen. Het is ongemakkelijk om buiten je comfortzone te treden en te breken met je oude gewoonte. Je brein houdt niet van het onbekende, want dat voelt oncomfortabel. Jouw brein wil voorspelbaarheid en wil daardoor telkens hetzelfde pad bewandelen. Telkens dezelfde dingen doen en op dezelfde manier, dát vormt je comfortzone. Of de gewoonte nu goed voor je is of juist heel schadelijk, dat maakt voor je brein niets uit.

plaatje van hersenen dan wel brein
Je brein wil comfort

"Je bent als een prachtig huis"

Je mentale huishouding is net als de huishouding van je woning waarin je leeft. Periodiek doe je afstand van wat jou niet langer dient. Je gooit je afval in de kliko die je later aan de weg zet. Andere zaken spoel je meteen weg door de wc. Dat vinden we heel gewoon in ons dagelijks leven.
Stel je eens voor dat je de aardappelschillen, de half opgegeten pizza, je oude schoenen, kapotte apparaten, meubels en fietsen niet weg zou gooien. Dan wordt het al snel een puinhoop en maak je geen plek voor alle mooie nieuwe dingen in je leven.

Jij bent jouw kostbaarste bezit

Net als je woning heeft je mentale huis ook onderhoud nodig om het leuk en leefbaar te houden. Waarom doen we dit wel in ons woonhuis en soms minder in onze mentale huishouding? Jouw leven en beleving is je kostbaarste bezit. Het beleven doe jij met dit lichaam, je gedachten en je bewustzijn. Daar wil je toch goed voor zorgen? Jouw leven is als een schitterend huis waarmee jij je leven belichaamt.

Nu ik toch steeds een huis als voorbeeld voor je leven gebruik... ben je misschien ook wel benieuwd naar welk effect je woning en je interieur op jou heeft?

↓ Woonadvies van holistisch interieurspecialist Fenneke Wortelboer ↓

Is je woonhuis een bijdrage aan je mentale huishouden?

Is je woning een goede bijdrage aan jouw gelukbeleving in je leven? Veel mensen zijn zich niet bewust van de details die een leefruimte prettig maken. Denk bijvoorbeeld aan het kleurgebruik in je interieur, de indeling van het meubilair en de akoestiek. Zo kun je bijvoorbeeld onrust ervaren of enorm moe worden als je een ruimte binnenstapt.

Komt dat door jou? Of klopt er iets niet in je omgeving waar jij op reageert? Als je al niet zo lekker in je vel zit kan dat behoorlijk versterken. Wanneer een (woon)ruimte niet in balans is kan dat negatieve invloed hebben op hoe jij je voelt. In je slaapkamer kun je bijvoorbeeld beter niet knal rood op je muren hebben. Wil je meer weten over hoe dat zit?

portretfoto Fenneke Wortelboer Kleur&Vorm
Fenneke wortelboer

Soms is lastig om de vinger te leggen op waarom het gevoelsmatig niet klopt in je huis. Fenneke Wortelboer van Kleur&Vorm is al meer dan 20 jaar Functioneel & Holistisch Droomhuis Ontwerper. Ze adviseert je graag over hoe jij je woongenot kunt vergroten.